Förlängt stöd för arbetsmiljöutbildningar
Svenskt Näringsliv, LO och PTK har kommit överens om en förlängning av stödet för arbetsmiljöutbildningar. Det nya avtalet täcker perioden från den 1 september 2024
Tjänster och produkter kategoriserade efter lösning
Börja med att våga fråga. Vi guidar dig så att du kan välja rätt lösning.
När ditt företag växer är det viktigt att bygga upp HR-funktionen.
Lösning där våra medarbetare är en del av ditt företag under en tid.
När behov uppstår plötsligt och du behöver en snabb lösning.
Öka passionen och se människorna prestera på jobbet.
Human Resources består av 10 lika viktiga områden. Läs mer om vilka de är →
Vi finner din nästa medarbetare oavsett bransch och roll.
Om du behöver rekrytera mycket över tid är detta den bästa lösningen.
Vi kan avlasta dig i hela processen. Läs mer om alla delar och vad vi kan göra.
Oavsett var kandidaten bor i den vida världen hjälper vi hen in i Sverige.
Vi samarbetar med många kunder i olika branscher. Här ser du våra lediga jobb.
Anmäl dig till vår kandidatbank. Det tar ett par minuter. Connecta med oss →
Vi har många kvalitativa utbildningar som stärker er arbetsmiljö.
Vi hjälper dig att bygga ert varumärke där vi börjar inifrån och går utåt.
Se alla våra utbildningar inom våra två huvudkategorier.
Vi erbjuder digital missbruksbehandling till dina chefer och medarbetare.
Lösningar anpassade efter vem du är
Väx tillsammans med oss när vi hjälper dig att bygga ditt företag.
Vi är det stora företagets partner, stöd och avlastning.
Vi har lång erfarenhet av att arbeta med kommuner och kommunala bolag.
Hur ser vi på Human Resources? Vi guidar dig till rätt lösning →
Interimslösning där våra medarbetare är en del av ditt företag under en tid.
Vi finner din nästa medarbetare oavsett bransch och roll.
Utbildning som lär ut grundläggande kunskaper inom arbetsmiljö.
Läs mer om hur ett samarbete med oss bidrar till en mer hållbar värld med bland annat bättre hälsa, ökad jämställdhet, anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt.
Svensk arbetsmarknad står inför en stor utmaning och det handlar om att finna rätt kompetens till välfärden. Det passerar inte en dag utan att flertalet medier rapporterar om det skriande behovet inom olika verksamheter i både privat och offentlig sektor, och där utmaningen är som störst är inom det vi kallar för välfärden. Om vi inte löser personalbehoven stannar äldreomsorgen, hälso- och sjukvården börjar gå på knäna och skolorna tappar i kvalité.
Detta är en inledande artikel där vi belyser utmaningen gällande kompetensförsörjning inom välfärden. Inledningsvis ger vi bakgrunden till var vi står idag och kommer fokusera mer framöver på att beskriva lösningarna. För de finns där.
Välfärden definieras som kommuner och regioner inklusive privata utförare. Sveriges Kommuner och Regioner vittnar om om stora kompetensutmaningar under de kommande tio åren och hela 410 000 personer behöver anställas inom välfärdsyrken fram till 2031, detta på grund av demografiska förändringar och pensioneringar. Saker kan givetvis förändras men det här är nuläget om ingenting förändras – och det snabbt.
Vi ser en enorm ökning av den åldersgrupp som är äldre än 80 år. Denna grupp kommer att öka med nästan 50 procent vilket bara det innebär att äldreomsorgen behöver öka antalet anställda med drygt 30 procent, och då blandar vi inte ens in hälso- och sjukvård i ekvationen.
Vår stora utmaning är att personer i arbetsför ålder ökar blygsamt under de kommande åren. Ser vi till andelen sysselsätta skulle ungefär hälften behöva välja yrken inom vård och omsorg i kommun eller hälso- och sjukvård inom region sett till de demografiska förändringarna. Äldreomsorgen skulle behöva ungefär en tredjedel av de sysselsatta. Utöver detta så ökar konkurrensen om arbetskraften utanför välfärdssfären. Det är en hård kamp om talangerna och i hela sex av tio kommuner minskar befolkningen i arbetsför ålder samtidigt som välfärdsbehoven ökar.
I en rapport från Sveriges Kommuner och Regioner presenteras alla resultat i detalj och även vilka områden vi behöver prioritera för att lösa utmaningarna med välfärden. Det är ett tufft jobb som väntar men absolut ingen omöjlighet.
De demografiska utmaningarna kan vi sammanfatta med en minskande befolkningsökning, kraftig ökning av äldre och att andelen barn och unga minskar. Personer i arbetsför ålder, 20-66 år, är idag cirka 6,1 miljoner och beräknas öka med drygt fyra procent fram till 2031, vilket är en mindre ökning jämfört med föregående tioårsperiod (jämför 253 000 personer med tidigare 356 000 personer eller dåvarande 6,2 procent). Sammantaget minskar andelen sysselsatta bland de i arbetsför ålder, beroende på allt från arbetslöshet, att de är pensionärer, studerar eller är sjukskrivna, och det kommer inte räcka för framtidens behov.
Det må kännas dystert men det finns lösningar. Vi kan konstatera att den svaga ökningen av människor i arbetsför ålder och antalet sysselsatta tillsammans med en hård konkurrens på arbetsmarknaden, inte går att lösa bara genom att öka insatserna för att rekrytera fler.
I en personalprognos framtagen av Sveriges Kommuner och Regioner beskrivs vad kommuner och regioner gör och bör göra för att möta kompetensutmaningen utifrån nio strategier. Det ska tilläggas att underlaget utgår från att välfärdens arbetsgivare fortsätter jobba precis som de gör idag, vilket inte är troligt då samtliga aktörer, inklusive staten, kan och måste ta åtgärder för att upprätthålla en god välfärd.
Man ser att vi behöver minska behovet av fler anställda genom att öka heltidsarbetet, öka jämställdheten och förlänga arbetslivet samt behålla och utveckla medarbetare genom att prioritera arbetsmiljöarbetet, minska sjukfrånvaron, stödja medarbetarnas utveckling och stärka ledarskapet. Dessutom behöver vi anamma nya lösningar där vi använder kompetensen rätt och nyttjar tekniken smart.
Vi kommer beröra några av dessa nio strategier och kommande artiklar så se till att följa oss om du vill veta mer. Prenumerera även på vårt nyhetsbrev där vi håller dig uppdaterad!
Fakta: Sveriges Kommuner och Regioner
Svenskt Näringsliv, LO och PTK har kommit överens om en förlängning av stödet för arbetsmiljöutbildningar. Det nya avtalet täcker perioden från den 1 september 2024
I hjärtat av den norrbottniska kustremsan, långt från storstadens puls och där de grönklädda skogarna målar horisonten, finner vi YouCall, ett företag som är så
Betaltjänstföretaget Klarna planerar att spara in 700 tjänster, vilket är ett exempel på det tryck som Artificiell Intelligens (AI) förväntas medföra på arbetsmarknaden. Kundtjänst är
Den värld vi känner har under flera år präglats av pandemi, politiska spänningar, krig, konflikter och ekonomisk osäkerhet. I dessa lägen är det avgörande för
I takt med att vi anpassar oss till en ny era av arbetsformer har begreppet flexibilitet blivit centralt. Enligt Randstad eftersträvar var tredje anställd möjligheten
I Bodens kommun finns det fem utpekade tillväxtområden i den strategiska planen för samhället och näringslivet. De har identifierats utifrån den utvecklingspotential dessa besitter i