Hitta passionen och meningen på jobbet med Ikigai

John Mannberg
John Mannberg
Founder | Business Developer

Sökandet efter passion och mening i arbetslivet har alltid varit en allmän strävan. Det japanska begreppet Ikigai erbjuder en väg till att uppnå just detta, och har visat sig skapa engagemang på arbetsplatsen. Ikigai är en filosofi som hjälper individer att upptäcka den perfekta balansen mellan vad de älskar att göra, vad de är bra på, vad världen behöver och vad de kan få betalt för. Låt oss utforska hur Ikigai kan förvandla arbetslivet och inspirera människor att följa sin passion.

Arbetet är en central del av våra liv, och att finna glädje och mening i det vi gör är en universell strävan. I grunden handlar det japanska begreppet Ikigai om att upptäcka den perfekta sammanfogningen av det vi älskar att göra, vad vi är bra på, vad världen behöver och vad vi kan få betalt för.

De fyra elementen i Ikigai

  1. Det du älskar: Detta handlar om att identifiera dina personliga intressen och passioner. Vad är det som får ditt hjärta att slå snabbare? Vad gör dig entusiastisk?
  2. Det du är bra på: Detta innebär att förstå dina styrkor och förmågor. Vad är du skicklig på? Vilka färdigheter har du utvecklat över tid?
  3. Det världen behöver: Att hitta en nisch där dina färdigheter och intressen kan fylla ett behov i samhället är viktigt. Vad kan du göra för att göra världen bättre eller hjälpa andra?
  4. Det du kan få betalt för: Sist men inte minst, måste ditt Ikigai också vara ekonomiskt lönsamt, annars finns det en utmaning med att skapa sig en försörjning.

Passion på arbetsplatsen

När individer hittar sitt Ikigai i sitt arbete kan det skapa en märkbar ökning av passion och engagemang på arbetsplatsen. Här är några skäl till varför Ikigai kan skapa en positiv inverkan:

  1. Motivation: När du arbetar med det du älskar och känner att du gör en meningsfull insats, blir motivationen naturligt högre. Du är mer benägen att självmotiveras och ta initiativ.
  2. Kreativitet: Passion är bränslet för kreativitet. När du är engagerad i det du gör, är du mer benägen att komma på innovativa lösningar och tänka utanför ramarna.
  3. Långsiktighet: När du har hittat ditt Ikigai är du mer benägen att hålla fast vid ditt arbete på lång sikt. Du ser inte arbete som en börda utan som en del av din meningsfulla resa.
  4. Positiv arbetsmiljö: När många individer på en arbetsplats upplever sitt Ikigai skapas en positiv arbetsmiljö där alla känner sig engagerade och inspirerade.
  5. Minskad stress: Att följa sitt Ikigai kan minska stressnivåerna, eftersom arbetet upplevs som meningsfullt och inte bara som en ekonomisk överlevnad.

När människor följer sitt Ikigai, skapar det en givande arbetsmiljö som främjar passion, kreativitet och långsiktighet. Att hjälpa medarbetare att hitta sitt Ikigai kan vara en värdefull investering för företag som strävar efter att öka engagemang och produktivitet på arbetsplatsen.

Vill du veta mer om hur du skapar framtidens arbetsplatser? Varför inte boka ett möte med oss där vi berättar om hur du jobbar smart med HR och vårt verktyg Hartic.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att registrera dig till vårt nyhetsbrev, godkänner du vår personal data policy.

Andra artiklar du kanske gillar

Human Resources
John Mannberg

Artificiell intelligens förändrar arbetsmarknaden

Betaltjänstföretaget Klarna planerar att spara in 700 tjänster, vilket är ett exempel på det tryck som Artificiell Intelligens (AI) förväntas medföra på arbetsmarknaden. Kundtjänst är