Välstädat strukturerar sin HR: “ByHart har skapat förutsättningar för oss att fokusera på rätt saker”

John Mannberg
John Mannberg
Founder | Business Developer

ByHart arbetar med affärs- och organisationsutveckling inom ett antal områden. Vi ser till att våra kunder utvecklas och når sina mål, vilket många gånger handlar om att nå en högre lönsamhet. Ett av de områden vi verkar inom är Human Resources och idag tar vi er med på en resa när vi stiger in hos en av våra kunder i Luleå i hjärtat av Norrbotten. Häng med oss in på Välstädat och ser hur vi tillsammans skapar hållbar effekt.

Välstädat grundades 2013 och finns idag i Luleå, Boden, Piteå, Skellefteå och Lycksele. De arbetar väldigt kundnära och anpassar sina tjänster som berör städning till både privatkunder och företag. En del i denna anpassning handlar om att deras kunder även med kort varsel ska kunna flytta, ändra, öka eller minska volymen av städ. Välstädat tror inte riktigt på fasta ramar utan har full respekt för det livspussel som omger kundernas vardag.

Företagets vision lyder:

En femstjärnig städleverans under ständig utveckling och skarpt öga för detaljer som gör oss till den mest rekommenderade servicepartnern.

– Vi vill vara bäst på det vi gör, säger Emma Blomqvist, Ekonomichef och Vice VD på Välstädat. För oss är det av allra högsta vikt att vi lever upp till vad vårt varumärke faktiskt lovar våra kunder, exempelvis ett välstädat hem om vi ser till privatmarknaden.

Human Resources som väsentlig bolagsfunktion

Sedan den senare delen av 2020 har ByHart hjälpt Välstädat med att bygga upp en strategiskt väl fungerande HR-funktion samt utfört operativt HR-arbete, fysiskt på plats men även på distans.

– ByHart har hjälpt oss att strukturera hela vårt “HR-tänk” och nu hänger allt ihop på ett tydligare sätt, berättar Rikard Wårell, VD på Välstädat. Alla inblandade, främst personer i ledande positioner, vet nu vad som förväntas av dem.

Emma Blomqvist fyller i:

– Vi har fått ordning och reda på våra processer inom HR och arbetsmiljö. Vi har ett bättre arbetssätt som dessutom är implementerat bland våra medarbetare, det finns liksom inte bara dokument som ligger och skräpar. Det har varit otroligt skönt att ha någon att bolla frågor med, någon att diskutera med. Ibland behöver man bara få bekräftat att man har tänkt rätt. Vår personal är vår viktigaste tillgång och därför värderar vi högt att ha bra rutiner och processer inom HR.

Samarbetsavtalet har i korta drag bestått av att ByHart kartlagt organisationen, tagit fram en handlingsplan med en tydlig prioritetsordning vilket sedan lett till faktiska produkter (personalhandbok, arbetsmiljöhandbok, årshjul, strukturer, mötesstruktur, verksamhetssystem, mängder av tillämpliga mallar och dokument samt mycket annat) och ett löpande HR-arbete.

Tydliga resultat som leder till hållbar effekt

Sara Romeborn, HR-specialist på ByHart, är den som arbetat närmast Välstädat.

– Välstädat har tagit emot mig väl och gett mig allt underlag som initialt behövdes för att göra en snabb och bra kartläggning och utröna deras exakta behov, säger hon. Det ledde till att vi snabbt kunde sätta upp en handlingsplan/agenda med prioriterade insatser. Det är spännande att se att dagens tekniska lösningar har gjort att mitt operativa arbete fungerat lika bra fysiskt på plats som på distans.

Vad skulle ni säga att partnerskapet gett för resultat inom organisationen?

– I mindre företag hamnar ofta personer i ledande roller på många stolar. Det är nog helt enkelt så att rätt man på rätt plats skapar bättre förutsättningar för att utvecklas och komma framåt. Vi är bra på att hålla många bollar i luften men det går snabbare om man får fokusera på några få. ByHart har skapat förutsättningar för oss att fokusera på rätt saker, säger Emma Blomqvist.

Hur kommer det sig att ni valde ByHart som er HR-partner?

– Goda rekommendationer samt att ByHart gjorde ett bra intryck vid sin presentation av företaget och hur de arbetar, berättar Rikard Wårell. Sedan har deras goda arbete inneburit att vi valt att förlänga avtalet.

Vad är ni mest nöjda med gällande vårt partnerskap?

– Samarbetet och flexibiliteten, säger Emma Blomqvist. Vi har haft avstämningsmöten där vi jobbat med prioriteringar för att säkerställa att det viktigaste blir gjort. Det har känts tryggt med vetskapen att vi i och med ByHart har rätt kompetens för att lösa det som uppstår. Det har också varit skönt att få fokusera på att jobba med egna kompetensområden även om det så klart är roligt att sitta på många stolar och vara inblandad i det mesta.

Till sist, vi vet att ni har mycket på gång på Välstädat, kan ni ge läsarna någon liten insyn?

– Vi arbetar hårt med att fortsätta växa som företag genom ett mer aktivt säljarbete samt revidera och tydliggöra våra processer. Vidare kommer vi arbeta ännu mer effektivt med vår arbetsmiljö, avslutar Rikard Wårell.

Kontakta oss så berättar vi mer om hur vi arbetar med Human Resources och vad vi kan göra för ert företag.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att registrera dig till vårt nyhetsbrev, godkänner du vår personal data policy.

Andra artiklar du kanske gillar

Human Resources
John Mannberg

Artificiell intelligens förändrar arbetsmarknaden

Betaltjänstföretaget Klarna planerar att spara in 700 tjänster, vilket är ett exempel på det tryck som Artificiell Intelligens (AI) förväntas medföra på arbetsmarknaden. Kundtjänst är