Förlängt stöd för arbetsmiljöutbildningar

Lovisa Rosén
Lovisa Rosén
Founder | HR Manager

Svenskt Näringsliv, LO och PTK har kommit överens om en förlängning av stödet för arbetsmiljöutbildningar. Det nya avtalet täcker perioden från den 1 september 2024 till den 31 december 2025, och syftar till att stärka kompetensen hos chefer och skyddsombud inom den privata sektorn.

Satsningen omfattar företag och organisationer med kollektivavtal och ansökan om stöd öppnar den 1 september 2024. Utbildningarna som berättigar till stöd får starta tidigast detta datum, och särskilt prioriterade är utbildningar där chefer och skyddsombud deltar tillsammans, samt vidareutbildningar för skydds- eller arbetsmiljöombud.

Villkor och ersättningsnivåer

I den nya avtalsperioden är både grund- och vidareutbildningar inkluderade. Ersättningsnivåerna varierar beroende på om chefer går utbildningen själva eller tillsammans med skyddsombud, samt utbildningens längd. Här är de viktigaste detaljerna:

  • Grundutbildning för chefer (50 % ersättning): Upp till 5 000 kr för utbildningar som är tre dagar eller längre.
  • Gemensam utbildning för chefer och skyddsombud (70 % ersättning för chefer): Upp till 7 000 kr per deltagare för längre utbildningar.

Den nya satsningen betonar vikten av att chefer och skyddsombud deltar tillsammans i utbildningar, något som ska främja ett närmare samarbete kring arbetsmiljöfrågor på arbetsplatsen. Det är också tydligt att vidareutbildningar, särskilt för skyddsombud, är en prioriterad del av satsningen, med högre ersättningsnivåer och starkare incitament för arbetsgivare att skicka sina medarbetare på dessa kurser.

Ansökan om ersättning ska göras tidigast fyra månader innan och senast fyra månader efter utbildningens start, vilket ger företag goda möjligheter att planera och organisera sin arbetsmiljöutbildning.

Passa på att boka våra utbildningar inom arbetsmiljö, där samtliga är berättigade stöd. ByHart är godkänd utbildningsanordnare via AFA Försäkring. Vi hjälper dig givetvis med hur du gör din ansökan om stöd.

Är det dags att låta dina chefer genomföra vår grundutbildning (BAM) inom arbetsmiljö under två fysiska heldagar?

Andra artiklar du kanske gillar

Human Resources
John Mannberg

Artificiell intelligens förändrar arbetsmarknaden

Betaltjänstföretaget Klarna planerar att spara in 700 tjänster, vilket är ett exempel på det tryck som Artificiell Intelligens (AI) förväntas medföra på arbetsmarknaden. Kundtjänst är