Arctic Falls och ByHart: Ett varmt samarbete för framgång och trivsel

John Mannberg
John Mannberg
Founder | Business Developer

I det tysta norr, där kylan från den arktiska vintern biter som hårdast, växte Arctic Falls fram år 1985. Det var här, mitt i den gnistrande snön, som grundaren plöjde testbanor på frusen sjöis för Saab att testa sina bilar. En idé som snabbt blev en succé.

År 1988 öppnade Arctic Falls sin första permanenta testanläggning i Vitberget, och flera biltillverkare insåg snabbt potentialen att utveckla sina fordon och däck i det kalla, nordliga klimatet som präglar norra Sverige, åtminstone en del av året.

Konceptet med testanläggningar som kunder kan hyra för dagliga, veckovisa, månatliga och årliga tester växte snabbt. Idag driver Arctic Falls sju faciliteter, varav fem utomhus och två inomhus. Till skillnad från tidigare använder de nu uteslutande landbaserade banor, vilket garanterar en längre testperiod och en högre säkerhetsnivå. Redan i mitten av november välkomnar de kunder till sina utomhusbanor, och de inomhusbelägna hallarna är öppna året runt, där de har permanent kontrollerad vinter, kylt med uteslutande förnybar energi.

När vi frågar deras anställda vad de tycker mest om att arbeta på Arctic Falls, nämner de ofta variationen i arbetsuppgifterna och möjligheten att bygga relationer med kunder. Att erbjuda en heltäckande uppsättning tjänster är deras nisch, och därför är personalen deras mest värdefulla tillgång.

Arbetsplats där alla mår bra

Alla kunder som besöker dem, oavsett om det är för korta eller långa projekt, får personlig service vid varje steg.

– Vi vill ha en arbetsplats där alla mår bra, där man har en balans mellan arbete och fritid, och där vi alltid möter varandra med respekt, säger Åsa Vedin, som jobbar med HR och kundservice.

Då Arctic Falls vuxit snabbt blev det naturligt att satsa än hårdare på människorna inom företaget. En del i detta var att ta in ByHart som extern HR-partner. För oss innebär HR att ta ansvar för att attrahera, rekrytera och behålla chefer och medarbetare, samt de processer som rör lärande, utveckling, prestationer och välmående. Vi ansvarar även för att hantera specifika situationer som kan uppstå inom en organisation.

–  Våra medarbetare gör ett fantastiskt jobb vilket leder till att fler och fler världsledande aktörer från fordonsindustrin väljer att jobba med oss. Vi behöver anställa fler och jag hoppas att många ser en möjlighet att få vara med på vår resa, sa Jonas Jalar, VD Arctic Falls, i samband med att bygget av den nya hallen offentliggjordes.

För Arctic Falls handlar det om att skapa en arbetsplats där människor trivs och mår bra. Genom att öka verksamheten till året runt skapar de inte bara fler arbetstillfällen utan möjliggör också en stabil och trygg arbetsplats där de kan behålla kompetens.

Läs mer om Arctic Falls investering på över 100 miljoner i en stor hall för vintertestning året runt i Älvsbyn.

ByHart som partner inom HR

Fokus ligger på att höja arbetsglädjen och skapa en atmosfär där respekt och välbefinnande blomstrar. För dem är det inte bara arbete, det är en plats där man mår bra och där balansen mellan fritid och arbete värderas högt.

ByHart, som HR-partner, är en faktor i denna strävan. Vi har exempelvis genomfört en djuplodad kartläggning inom arbetsmiljö vilket möjliggör för Arctic Falls att ta ett ännu större ansvar för att vara en attraktiv arbetsgivare. Vidare har vi ansvarat för rekryteringen av ett antal roller och en rad nya chefer och medarbetare.

Så här säger Åsa Vedin om samarbetet.

– ByHart ger oss alltid snabb respons vilket är viktigt för oss som själva är väldigt snabbrörliga. Vi har en fin relation och deras effektivitet är avgörande för oss. I rekryteringsprocesserna har det även varit väldigt värdefullt att ByHart kan hantera andra aspekter än bara själva rekryteringarna utan alla delar som rör personal, säger hon.

Arctic Falls strävar efter att vara en modern arbetsgivare och värnar varmt om sina medarbetare. De har bland annat en ambition om blir fler kvinnor då de fortfarande är en relativt mansdominerad arbetsplats. Ett fint exempel att resan går åt rätt håll är rekryteringarna som ByHart ansvarat för, där andelen sökanden var 50/50 mellan män och kvinnor.

– Jätteroligt att det vi står för når ut mer och mer, säger Åsa Vedin.

Värdegrunden på Arctic Falls vilar på effektivitet, sekretess, säkerhet och service. Anläggningarna är noggrant utformade för att möta de höga kraven på fordonstester.

Med sina fem anläggningar, en stark värdegrund och en nöjd personalstyrka, enligt deras senaste medarbetarundersökning, ser framtiden ljus ut. Här är inte bara arbetsmiljön ren och säker – den är också präglad av glädje och möjligheten att påverka.

Historien om Arctic Falls är en berättelse om framgång och en strävan efter att erbjuda det bästa för både kunder och personal. Ett företag där kyla möter värme, och där varje medarbetare spelar en viktig roll i att forma framtidens fordonsinnovationer.

Är du intresserad av vårt HR-partnerskap? Läs mer och var inte sen att boka en träff med oss så tar vi en dialog om ditt företags behov.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att registrera dig till vårt nyhetsbrev, godkänner du vår personal data policy.

Andra artiklar du kanske gillar

Human Resources
John Mannberg

Artificiell intelligens förändrar arbetsmarknaden

Betaltjänstföretaget Klarna planerar att spara in 700 tjänster, vilket är ett exempel på det tryck som Artificiell Intelligens (AI) förväntas medföra på arbetsmarknaden. Kundtjänst är