Finns det risker med att inte arbeta systematiskt med arbetsmiljön?

Frida Colliander
Frida Colliander
HR Specialist

Vi behöver inledningsvis vara överens om att arbetsmiljön berör fler delar än den fysiska miljön, alltså betydligt mer än det vi kan se och ta på.

Jag brukar säga att arbetsmiljö är det som sker mellan tidpunkten där du skriver på ditt anställningsavtal till den allra sista arbetsdagen, och innefattar allt ifrån fysiska, geografiska och praktiska faktorer, till samspelet mellan kollegor och chefer. Men även saker som personlig och professionell utveckling, bekräftelse och känslan av meningsfullhet, är lika viktiga inslag i arbetsmiljöarbetet.

Allt hör ihop.

För att ditt företag ska lyckas med kompetensförsörjningen, med stor betoning på behålla och attrahera nyckelpersoner, behöver du arbeta med arbetsmiljön.

Prova Hartic gratis i 14 dagar. Det är vårt egenutvecklade verktyg som hjälper dig och ditt företag att arbeta systematiskt med arbetsmiljön. Vi är övertygade om att du inte kommer ångra dig, och det finns inga som helst förpliktelser att fortsätta med Hartic efter prövotiden.

Produktivitet, som många gånger går att direkt översätta till lönsamhet, beror till stor del av en god arbetsmiljö.

Om du skulle ta några steg tillbaka och titta på din och dina kollegors arbetssituation är jag helt övertygad om att du hittar både friskfaktorer (förutsättningar att lyckas) och riskfaktorer (det som riskerar att hindra er att lyckas). Genom att identifiera dessa skapar ni förutsättningar att hänga med i den utveckling som sker med en rakets fart just nu. Men det kan krävas att du och ditt team tänker om, vågar utforska nya angreppssätt och vågar satsa.

Att satsa på medarbetares välmående och utveckling behöver inte betyda att du behöver gräva djupt ned i företagets plånbok, även om det ibland handlar om ett ökat ekonomiskt anslag, men jag vågar påstå att det är den bästa investeringen du kan göra inför framtiden.

Den stora frågan är: Vill och vågar du?

Detta är mina tre bästa tips för att kicka igång ett lyckat arbetsmiljöarbete och en välmående organisation.

🧡 Skapa forum för samverkan: Chefer – Skyddsombud – Verksamhetsrepresentanter. Det bästa och mest effektiva arbetet gör ni tillsammans.

🧡 Undersök arbetsmiljön löpande. Tänk på att mycket händer, och det med vindens hastighet. Vill du hinna fånga upp brister och ohälsa i tid behöver ni arbeta proaktivt. Genom att hitta en systematik hinner ni fånga upp risker innan det är för sent.

🧡 Se till att chefer får tillräckligt med stöd i sitt ledarskap. Att leda människor kan vara otroligt givande och utvecklande, men människan är komplex och ensam är inte alltid starkast. Som chef kan vara svårt att sortera och prioritera i akuta och svåra situationer. Genom att se till att chefer har rätt stöd i sitt ledarskap skapas de bästa förutsättningarna.

Vill du veta mer om hur du kan arbeta systematiskt ska du inte vänta med att höra av dig till oss. Vi har en fullskalig HR-partner och där är ett effektivt arbetsmiljöarbete ett av tio lika viktiga områden.

Läs mer om alla delar i Human Resources eller varför inte klicka dig vidare till våra utbildningar inom arbetsmiljö. Kika exempelvis närmare på vår väldigt populära BAM-utbildning, som är ett måste för chefer med personalansvar.

Och glöm inte – det är tillsammans ni skapar framtidens arbetsplats där arbetsmiljön alltid är i fokus.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att registrera dig till vårt nyhetsbrev, godkänner du vår personal data policy.

Andra artiklar du kanske gillar

Human Resources
John Mannberg

Artificiell intelligens förändrar arbetsmarknaden

Betaltjänstföretaget Klarna planerar att spara in 700 tjänster, vilket är ett exempel på det tryck som Artificiell Intelligens (AI) förväntas medföra på arbetsmarknaden. Kundtjänst är