Hur främjar du kompetens- och karriärutveckling inom företaget?

Sandra Senbom
Sandra Senbom
HR Specialist

Arbetsmarknaden påverkas stort av den stora omställning som sker i vårt avlånga land. Behovet av en smart kompetensförsörjning är stort och kommer innebära utmaningar i form av att hitta rätt kompetens för att fylla behovet hos många verksamheter idag och i framtiden.

Ribban för att byta jobb har dessutom sänkts hos medarbetare idag, där en stor anledning är brist på kompetens- och karriärutveckling i deras nuvarande arbete.

Du som arbetsgivare kan motverka att medarbetare söker sig vidare genom att möta behovet av utveckling och uppmuntra en intern mobilitet inom företaget. Hur ska du arbeta med detta? Poängen är att möjliggöra för dina medarbetare att byta roll inom verksamheten.

Var noggrann med att inventera din befintliga personalstyrka. Det är mycket möjligt att nästa stjärna redan finns inom organisationen.

Har du medarbetare med viktiga arbetsuppgifter, kompetenser eller funktioner som ska sluta hos er? Finns någon lämplig medarbetare som vill utvecklas och skulle passa i rollen? Ta vara på chansen och bidra till er interna utveckling, livslångt lärande och en hållbar kompetensförsörjning. Nästa stjärna finns kanske redan inom verksamheten?

3 tips för dig som vill främja den interna utvecklingen

  1. Gör en grundlig analys och planera för dina framtida rekryteringsbehov. Finns det redan potential i befintliga personalgrupp? Planera i god tid för att möjliggöra en lyckad crossboarding.
  2. Kom ihåg att en offboarding är viktig trots att medarbetaren blir kvar inom företaget. Hen har massor av viktig kunskap inom sin nuvarande roll som behöver tankas över till sin efterföljare. Skapa en strategi för hur den kompetensöverföringen ska ske – och frigör tid för genomförandet.
  3. Tänk på teamet. Trots att en medarbetare blir kvar inom företaget så ändras dynamiken när någon kommer in eller lämnar en grupp. Vi ska sträva efter att ersätta kompetenser och inte personligheter, därför kan det alltid bli lite skakigt i början när grupper förändras.

    Genom att arbeta med grupputveckling och låta medlemmarna lära känna varandra skapas förutsättningarna för framgång i teamet.

Vill du ha hjälp med att strukturera och komponera företagets boardingplaner? Läs mer om hur vi arbetar och kan göra skillnad inom din verksamhet.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att registrera dig till vårt nyhetsbrev, godkänner du vår personal data policy.

Andra artiklar du kanske gillar

Human Resources
John Mannberg

Artificiell intelligens förändrar arbetsmarknaden

Betaltjänstföretaget Klarna planerar att spara in 700 tjänster, vilket är ett exempel på det tryck som Artificiell Intelligens (AI) förväntas medföra på arbetsmarknaden. Kundtjänst är